Börja med att väga upp rågsikten. Häll i torrjästen och rör om. Låt den vakna i ca 10 minuter innan du tillsätter vätskor.
1 kilo Rågsikt, 1 paket Jäst
Under tiden: tillsätt kryddorna, salt och farinsockret och blanda ihop
15 gram Salt, 9 gram Brödkryddor, 250 gram Farinsocker
Tillsätt äggen och vattnet och rör ihop. Man behöver inte jobba degen tills den blir smidig, utan bara tills den precis går ihop och blir som en tjock smet.
550 gram Vatten, 1 st Ägg, 1 st Äggula
Täck över bunken och låt den stå i ca 30 minuter. Det är under denna tiden degen på egen hand blir smidig. Om du hellre vill det så kan du bearbeta degen för hand eller i maskin tills den känns smidig, men det funkar lika bra att bara låta den stå.
Knåda igenom degen i ca 5 minuter. Du kan behöva tillsätta mer mjöl efter hand om den känns för blöt, men tillsätt då lite i taget. Den ska fortfarande kännas kladdig, samtidigt så fast att man kan forma den till en rund form
Vetemjöl eller rågsikt
Första jäsningen - Täck över bunken igen och låt den jäsa i 30-45 minuter. Försök ställa den på ett lite varmare ställe, speciellt om det är lite kallare i huset.
Sätt på ugnen på 200 ℃
Vält ut degen på en mjölad yta och dela den i två jämnstora bitar.Forma sedan degarna hur du vill. Själv formar jag dem till två limpor som jag lägger i varsina bakplåtspappers klädda formar. Vetemjöl eller rågsikt
Andra jäsningen - Täck över degarna och ställ dem återigen varmt. Förslagsvis på ugnen. Låt dem jäsa i minst 30 minuter och upp till 1 ½ timme. Kolla till jäsningen med jämna mellanrum.
Precis innan brödet ska in i ugnen kan du snitta brödet. Använd en snittkniv om du har det, annars funkar det bra med en annan vass kniv. Tips: Det kan hjälpa att hålla knivbladet fuktigt när du skär så fastnar det inte i degen
Ställ in brödet i ugnen lite under mitten och vrid ner temperaturen till 175 ℃. Låt stå inne i 30-40 minuter, tills det fått en gyllene yta som lätt börjar mörkna. Låt bröden svalna på ett galler och linda sedan in dem i en ren handduk. När de är helt svala kan du förvara dem i påsar. Om du klarar att motstå så vänta med att skära upp brödet tills det är någorlunda svalt. Skär du upp det när det är varmt så kommer det att bli torrt.