I början på december så börjar halva familjen be om julbröd. Det är något som verkligen hör till julen hemma hos oss och det är nästintill tradition att hela familjen står i köket och ”provsmakar” hela den första limpan när den fortfarande är varm. Jättegod med bara smör på, men även supergod som julskinka-macka. Så tidigare har vi alltid gjort 4 limpor åt gången, men nu har jag redigerat receptet en aning så att det bara blir 2 så att man får baka lite oftare och brödet blir färskare.

Jag väljer som regel att baka med torrjäst. Detta funkar fin-fint så länge man ”väcker” jästen genom att blanda den med mjölet och väntar ca 10 minuter innan man tillsätter vätskor. Fördelen är att jästen håller sig fräsch mycket längre, och jag har egentligen inte märkt av några nackdelar.

Använder du dig av färsk jäst: smula ner den i ljummet vatten och tillsätt äggen. Ha sedan i de torra varorna.

Ytterligare ett av mina favoritknep när jag bakar är att låta degen göra större delen av arbetet själv. Tidigare har vi degat både för hand och med maskin för att få den smidig och fin. Men detta är inget man behöver göra. Låt den stå övertäck och få vila i ca 30 minuter så kommer den fixa sig själv. Sen är det bara att knåda igenom den i några minuter så har du en perfekt deg. Det blir mycket lättare och roligare att baka när man inte behöver bryta ihjäl sig helt.

Nu har jag aldrig varit riktigt duktig på att forma limpor, men ett bra sätt att få en fin limpa som håller formen är att först dra ut degen tills den formar en rektangel. När det ser ut som ett stående A4 ark (lite större än det dock) så är det bara att vika in topphörnen som om du skulle vika ett pappersflygplan. Rulla sedan ihop degen med början från den spets som bildats på toppen. Fortsätt sedan att vika in långsidan allt eftersom du rullar ihop degen, till slut blir det en rulle. Sedan är det bara att rulla denna tills den blir jämn och lagom lång. Vik in kanterna på rullen.

Jag gillar även att snitta mina bröd. Brukar bli ett vete ax och ett långt snitt på sidan. Damma limpan med lite mjöl innan du snittar för mer effekt. Jag använder en snittkniv, men en vanlig vass kniv funkar bra. Det kan bara vara lite svårare med detaljer om man har en stor kniv. Om kniven fastnar i degen så kan du prova att hålla knivbladet blött så fastnar det inte lika lätt.

Som med alla bak så är det olika från ugn till ugn, men även fall till fall, hur länge det behöver stå inne. Just för denna bör den stå inne i 30 till 40 minuter. Det ska få en gyllene färg.

Det är absolut fritt fram att göra som vi gör och äta upp en hel limpa på en kväll, men om du planerar att äta det över en längre period än det så är det smartast att inte skära upp det innan det är helt svalt. Annars släpper man ut en hel del fukt från brödet och det brukar bli en aning torrare.

Blir två limpor för mycket att ha framme så är det supermysigt att ge bort till nära och kära. Vill du som jag äta upp allt själv men inte så fort så kan du skära upp hela limpan och sedan frysa den. Då är det lätt att plocka fram just så mycket du behöver.

Lycka till med julbaket!

Julbröd

Riktigt gott bröd med smak av jul
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid35 minuter
Vilotid2 timmar
Total tid2 timmar 50 minuter
Keyword: Jul
Portioner: 2 limpor

Ingredienser

 • 1 kilo Rågsikt
 • 1 paket Jäst Jag använder torrjäst men färsk funkar lika bra
 • 15 gram Salt
 • 9 gram Brödkryddor Motsvarar 1/2 paket
 • 250 gram Farinsocker
 • 550 gram Vatten Om man använder färsk jäst, använd ljummet vatten.
 • 1 st Ägg
 • 1 st Äggula

Övrigt

 • Vetemjöl eller rågsikt För formning av limpor och när degen är lite för blöt

Instruktioner

 • Börja med att väga upp rågsikten. Häll i torrjästen och rör om. Låt den vakna i ca 10 minuter innan du tillsätter vätskor.
  1 kilo Rågsikt, 1 paket Jäst
 • Under tiden: tillsätt kryddorna, salt och farinsockret och blanda ihop
  15 gram Salt, 9 gram Brödkryddor, 250 gram Farinsocker
 • Tillsätt äggen och vattnet och rör ihop. Man behöver inte jobba degen tills den blir smidig, utan bara tills den precis går ihop och blir som en tjock smet.
  550 gram Vatten, 1 st Ägg, 1 st Äggula
 • Täck över bunken och låt den stå i ca 30 minuter. Det är under denna tiden degen på egen hand blir smidig. Om du hellre vill det så kan du bearbeta degen för hand eller i maskin tills den känns smidig, men det funkar lika bra att bara låta den stå.
 • Knåda igenom degen i ca 5 minuter. Du kan behöva tillsätta mer mjöl efter hand om den känns för blöt, men tillsätt då lite i taget. Den ska fortfarande kännas kladdig, samtidigt så fast att man kan forma den till en rund form
  Vetemjöl eller rågsikt
 • Första jäsningen – Täck över bunken igen och låt den jäsa i 30-45 minuter. Försök ställa den på ett lite varmare ställe, speciellt om det är lite kallare i huset.
 • Sätt på ugnen på 200 ℃
 • Vält ut degen på en mjölad yta och dela den i två jämnstora bitar.
  Forma sedan degarna hur du vill. Själv formar jag dem till två limpor som jag lägger i varsina bakplåtspappers klädda formar.
  Vetemjöl eller rågsikt
 • Andra jäsningen – Täck över degarna och ställ dem återigen varmt. Förslagsvis på ugnen. Låt dem jäsa i minst 30 minuter och upp till 1 ½ timme. Kolla till jäsningen med jämna mellanrum.
 • Precis innan brödet ska in i ugnen kan du snitta brödet. Använd en snittkniv om du har det, annars funkar det bra med en annan vass kniv. Tips: Det kan hjälpa att hålla knivbladet fuktigt när du skär så fastnar det inte i degen
 • Ställ in brödet i ugnen lite under mitten och vrid ner temperaturen till 175 ℃.
  Låt stå inne i 30-40 minuter, tills det fått en gyllene yta som lätt börjar mörkna.
 • Låt bröden svalna på ett galler och linda sedan in dem i en ren handduk. När de är helt svala kan du förvara dem i påsar. Om du klarar att motstå så vänta med att skära upp brödet tills det är någorlunda svalt. Skär du upp det när det är varmt så kommer det att bli torrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating